Wat is low-code en welke misvattingen zijn er?

Madelief

Wat is low code

Low-code is een manier van software ontwikkelen dat steeds populairder wordt, maar wat is het nou eigenlijk?

 In het kort:

Low-code is een vereenvoudigde manier van softwareontwikkeling. Hierbij ontwerp je applicaties visueel en werk je met modelgedreven ontwikkeling. Dit biedt de mogelijkheid aan de ontwikkelaar om alsnog te coderen waar nodig en wordt daarom soms onterecht verward met No-code. No-code, zoals de naam je misschien al doet vermoeden, gaat namelijk uit van het invullen van een vooraf ingestelde applicatie die geen enkele vorm van codering vereist.

WAT IS HET VOORDEEL VAN LOW-CODE?

Veel software developers weten inmiddels wel dat het schrijven van computercode een tijdrovend proces is. Een proces waarbij je afhankelijk bent van mensen en er dus fouten gemaakt kunnen worden. Het gebruik van Low-code zorgt voor verandering in dit proces en versnelt het. Dit vanwege de bouwstenen die voor de app al geschreven zijn. Je moet ze als developer alleen nog in elkaar zetten.

De bouwstenen die in de Low Code Development Platforms worden aangeboden worden modellen genoemd. Doordat de modellen al voorgeprogrammeerd zijn en, als het goed is foutloos worden aangeboden, is er ook een kleinere kans op bugs in de code. Dit heeft direct een positieve invloed op het ontwikkelproces en de snelheid ervan.

WELKE MISVATTINGEN ZIJN ER?

Naast de voordelen, zoals een versneld ontwikkelproces en minder kans op bugs bij ontwikkeling, zijn er ook misvattingen. Hieronder hebben wij een aantal misvattingen voor je uitgelicht:

Het is alleen voor citizen developers:
De nummer 1 misvatting is dat het alleen gemaakt is voor Citizen Developers. Dit zijn mensen met kennis van de business, maar zonder IT en/of development gerelateerde achtergrond. Het is dan ook niet alleen voor Citizen Developers, maar ook voor Software Engineers. Het draagt juist bij aan sneller en eenvoudiger werken, waardoor er meer tijd en aandacht besteed kan worden aan andere complexe vraagstukken.

Het vervangt het werk van software-engineers:
‘Maakt Low-code het werk van software engineers niet overbodig?’ Is de vraag die wij veel horen. Het antwoord hierop is ‘nee’. Er is namelijk een groot verschil tussen de soorten applicaties die ontwikkeld worden door software engineers en applicaties die gebouwd wordt met Low-code tools. Het is juist de kunst om deze methodes te combineren.

– Kwaliteit is is minder:
Een andere veelvoorkomende misvatting, is dat de applicaties van mindere kwaliteit zouden zijn en dat het onderhoud na lancering meer werk kost. Aan het begin van het Low-code tijdperk was dit misschien zo, maar met de huidige ontwikkelingen omtrent development is dat allang al niet meer het geval. Tegenwoordig beschikt Low-code over herbruikbare, modulaire componenten en bouwstenen. Niet alleen is dit handig en komt het de effectiviteit en productiviteit ten goede.

Nieuwsgierig naar onze Low-code vacatures? Bekijk dat dan hier! Heb je interesse in of vragen over één van de vacatures? Onze consultants komen graag met je in contact