Wat is Azure?

Madelief

Wat is Azure

Waar vroeger IT-oplossingen vooral lokaal werden beheerd, wordt er tegenwoordig steeds meer gekeken naar de cloud als oplossing. Maar wat is Azure en hoe past dat in dit plaatje? Wij vertellen het je hier!

WAT IS AZURE EN WAT ZIJN DE VOORDELEN?

Azure is het platform dat Microsoft heeft ontwikkeld om diensten via de cloud aan te kunnen bieden. Het biedt oplossingen zoals IaaS (Infrastructure as a Service), PaaS (Platform as a Service) en SaaS (Software as a Service).

Dat klinkt allemaal heel leuk, maar wat houdt het in? Nog niet zo lang geleden waren bedrijven vaak afhankelijk van eigen servers waarop bijvoorbeeld de software, databases en meer werden geïnstalleerd en beheerd. Dit is een kostbare aangelegenheid. Niet alleen moet hardware zelf worden ingekocht en onderhouden. Ook moet er voldoende kennis inhouse zijn om dit te kunnen doen en om te kunnen opschalen/afschalen wanneer nodig.

Met Azure neemt Microsoft dit stuk grotendeels uit handen van bedrijven. Microsoft beheert enorme datacentra waar je als bedrijf de ruimte en diensten van kan afnemen die precies aansluiten bij wat jouw bedrijf nodig heeft. Alles loopt via een centraal beheer. Je betaalt voor wat je nodig hebt, niet meer en niet minder. Cross-platform en dankzij Microsofts omarming van open source biedt het nu meer keuzevrijheid dan ooit tevoren. Het is snel, schaalbaar en vele malen goedkoper dan wanneer je dit als bedrijf zelf moet doen. Met een SLA (Service Level Agreement, het percentage tijd dat een werkende dienst zonder verstoring gegarandeerd wordt) van 99,95% en support die 24 uur per dag, 7 dagen per week beschikbaar is, is het ook nog eens enorm betrouwbaar.

AZURE VOOR APPS (MOBIEL EN WEB)

Met Azure kan je de apps die je maakt hosten, maar dat is zeker niet het enige dat mogelijk is. Binnen Azure zijn er tal van opties beschikbaar die het schrijven, testen en beheren van applicaties makkelijk maken.

Hieronder een aantal veelvoorkomende opties:

  1. De App Service. Dit is bijvoorbeeld een PaaS toepassing voor ontwikkelaars. Hierbinnen is er ondersteuning voor meerdere talen en frameworks, waaronder bijvoorbeeld ASP.NET Core, Node.js, PHP, Python en Java. Er worden automatisch patches gemaakt en het besturingssysteem en de frameworks worden onderhouden waardoor je je als programmeur kunt richten op datgene wat je het liefste doet: programmeren.
  2. Er zijn ook mogelijkheden voor het verbinden met SaaS platforms en on-premise gegevens. Daarnaast zijn er verschillende connectors voor systemen zoals SAP, Salesforce en nog veel meer. Ook je containerized environment, bijvoorbeeld met Docker, kan je eenvoudig hosten met de App Service.

Integratie met diensten zoals GitHub, BitBucket, Docker Hub en Azure Container Registry maken daarbij het opzetten van een CI/CD pipeline mogelijk. Dit is slechts een kleine greep uit de opties die je hebt om de ontwikkeling, distributie en het onderhoud samen te voegen binnen Azure. Het is dus zeker de moeite waard om dieper de documentatie in te duiken om te kijken of Azure ook voor jou de geschikte oplossing is.

BACKUP EN SECURITY

De nachtmerrie voor elk bedrijf is toch wel het verliezen van toegang tot belangrijke bestanden, databases, of nog erger, het verliezen van de data zelf. Hiervoor heeft Azure de Azure Backup Service. Binnen deze dienst is het mogelijk om allerlei vormen van data op te slaan. Of het nu gaat om bestanden, virtuele machines of hele databases. Bij gebruik van de Azure Backup Service kun je gebruikmaken van unlimited data transfer. Hierdoor betaal je nooit voor de data die verzonden wordt en wordt de verbinding ook niet gesloten of afgeknepen na het bereiken van een bepaalde hoeveelheid data.

Azure verzorgt bescherming tegen ransomware attacks en andere risico’s. Zo is er bijvoorbeeld de optie Soft Delete voor virtuele machines en SQL Server in SAP HANA: deze optie zorgt ervoor dat bij het verwijderen van data (door onbevoegden of door een zelfgemaakt foutje) er nog 14 dagen lang backup data beschikbaar blijft, zonder hier extra kosten voor te berekenen. Hierdoor is zo’n potentieel kostbare fout toch snel te herstellen.
Andere voorbeelden van diensten die helpen data veilig te houden zijn de Data Protection Manager en Microsoft Azure Recovery Services.

AZURE VOOR IOT

Bij IoT (Internet of Things) denken we vaak in eerste instantie nog aan de mogelijkheden voor consumenten. Zoals zien wie er voor de deur staat via je slimme deurbel met camera, de thermostaat bedienen vanaf je mobiel, de smart koelkast met ingebouwd touchscreen om de agenda van het hele gezin bij te houden, etc. Dat zijn allemaal leuke handigheden, maar het Internet of Things gaat inmiddels veel verder dan dat. Sectoren zoals de gezondheidszorg, transport en logistiek en productie maken er volop gebruik van. Voor deze sectoren is het uiteraard ook van groot belang dat alles snel, veilig en betrouwbaar werkt. En ook hiervoor heeft Azure een groot scala aan oplossingen beschikbaar.

Zo zijn er de Azure IoT Hub en Azure Digital Twins voor bedrijven waar de oplossing compleet op maat moet worden gemaakt terwijl de kennis hiervoor in eigen huis is. De bouwstenen worden geleverd door Azure, maar de controle over de bouw en het beheer blijven in eigen huis. Wanneer een op maat gemaakte oplossing en structuur niet noodzakelijk is, is het mogelijk om te kijken naar IoT Central. Hiermee wordt het technische IoT systeembeheer uit handen gegeven, terwijl er nog wel een grote mate van controle is op de benodigde dashboards, gebruikersrollen en apparaten.

Enkele andere diensten die beschikbaar zijn voor IoT diensten zijn Azure IoT Edge, Azure Sphere en Azure RTOS

TOP VAN DE IJSBERG; ER KAN NOG ZOVEEL MEER…

Het is duidelijk het thema van deze blog: er kan nog zoveel meer! Er zijn een paar voorbeelden die we alsnog willen benoemen.

– Kubernetes Service: voor het bouwen en beheren van Kubernetes clusters
– Cognitive Services: voor het implementeren van AI-modellen in API’s
– PlayFab: om een live-game te bouwen en uit te voeren op één platform
– DDoS Beveiliging: Bescherming tegen DDoS aanvallen

Het is simpelweg niet mogelijk om alle opties in een korte blog samen te vatten. Kortom, je kan met Azure werkelijk alle kanten op.

ALTERNATIEVEN:

Een alternatief is bijvoorbeeld Amazon. Zij bieden soortgelijke diensten aan in de vorm van AWS, Google met Google Cloud en Oracle met het Oracle Cloud Platform.

Hopelijk ben je zo op de hoogte over alle ins-and-outs rondom Azure. Bekijk onze Azure vacatures hier of neem contact met ons op!