IT freelancer worden. Iets voor jou?
Madelief
Steeds meer IT’ers starten na hun eerste baan of zelfs al na hun opleiding als freelancer. Ook zijn er veel ervaren IT’ers die de stap naar freelance zetten. Echter zijn er dingen die je moet regelen of waar je over na moet denken voordat je begint. Is IT freelancer worden ook iets voor jou? En kun je jouw freelance werk combineren met je huidige baan? In deze blog nemen we je mee in alle ins and outs, zodat jij weet waar je rekening mee moet houden. Lees snel verder!
OF bekijk direct onze flexvacatures!
IT freelancer worden? Deze stappen moet jij zetten!
KVK en Rechtsvorm Kiezen
Als freelancer is het voordelig om je in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. Het is niet wettelijk verplicht, maar het zorgt er wel voor dat je tegen minder administratieve problemen aan loopt. Een van de eerste dingen die je dan ook moet doen is het kiezen van een rechtsvorm voor jouw organisatie. De populairste onder de zzp’ers is de eenmanszaak. Deze wordt veelal gekozen, omdat het oprichten van een eenmanszaak simpel is. Je hebt geen startkapitaal nodig, je administratiekosten zijn lager, je hebt vaak recht op zelfstandigenaftrek of andere aftrekposten en je hoeft geen statuten op te stellen. Vervolgens open je je zakelijke rekening en laat die klussen maar komen!
Freelance IT opdrachten vinden
Een van de eerste uitdagingen waar je als freelancer mee te maken krijgt, is het vinden van opdrachten. Als zelfstandige ben je verantwoordelijk voor het genereren van je eigen opdrachten, dus acquisitie doen wordt een belangrijk onderdeel van je werkzaamheden. Gelukkig zijn er diverse platforms en consultants beschikbaar die je hierbij kunnen ondersteunen. Onze Consultants van .NET Professionals nemen dit acquisitie gedeelte voor jou uit handen. Jij meld je je simpelweg gewoon aan voor de klussen die jou interessant lijken en wij doen de rest. Hierdoor kan jij je richten op je core business en binnen no time kun je aan de slag met je eerste klus!
Fiscale verplichtingen
Naast het regelen van opdrachten, is het ook belangrijk om op de hoogte te zijn van je fiscale verplichtingen als freelancer. Afgezien van de reguliere belastingen, zoals inkomstenbelasting, moet je ook btw afdragen. Gelukkig is er de kleineondernemersregeling (KOR) die van toepassing kan zijn op jouw situatie. Met de KOR hoef je geen btw af te dragen en dus ook niet te factureren aan je klanten. Het kan aanzienlijk je administratieve last verminderen en je financiële situatie als freelancer vereenvoudigen.
Administratie op orde
Een ander belangrijk aspect waar je als freelancer rekening mee moet houden, is het op orde hebben van je administratie. Als zelfstandige worden er vaak specifieke eisen gesteld aan de documentatie en informatie die je moet bijhouden. Het is essentieel om je inkomsten en uitgaven goed te registreren, zodat je een overzichtelijke administratie hebt en gemakkelijk aan je fiscale verplichtingen kunt voldoen. Overweeg ook het gebruik van boekhoudsoftware of het inschakelen van een boekhouder om je hierbij te ondersteunen.
Wij hebben een checklist gemaakt die je als startende freelancer kunt aanhouden! Zo mis je niks. Download hem hier
De voordelen van IT freelancer worden
- Eigen baas betekent meer flexibiliteit
Veel mensen kiezen voor freelancen, omdat ze graag eigen baas willen zijn. De mogelijkheid om zelf te bepalen hoe je werkt, wanneer je werkt en waar je werkt. Misschien heb je reisambities en combineer je deze graag met je werk of heb je een druk gezinsleven en komt wat extra flexibiliteit goed van pas. Hoewel het contact met je opdrachtgevers er niet onder moet leiden, ben je als freelancer onafhankelijk.
- Hoger uurtarief
Over het algemeen kun je als flexer een hoger uurtarief hanteren. Dit heeft te maken met belastingvoordelen die freelancers hebben. Het inkomen is dan vaak gunstig in verhouding tot de gewerkte uren.
- Zelf risico’s bepalen
Hoewel sommige verzekeringen verplicht zijn, ben je als freelancer in de positie om zelf te bepalen welke verzekeringen je kiest of hoe je met je geld omgaat.
- Vrijheid
Als freelancer heb je meer vrijheid. En dan dus niet alleen in waar je werkt en wanneer, maar ook in de opdrachtgevers waarvoor je werkt. Jij bepaalt uiteindelijk je opdrachten en kunt zo het werk doen dat je echt leuk vindt.
- Veel variatie in je werk
Hoewel de een misschien liever een lange tijd voor dezelfde opdrachtgever werkt, kun je er ook voor kiezen om diverse kleinere projecten op te pakken. Dit houdt je job leuk en gevarieerd. Ook leer je veel van deze variatie en kun je zo je portfolio steeds verder uitbouwen.
- Enkele belastingvoordelen
Als freelancer heb je verschillende rechtsvormen die je kunt kiezen. Als je als ondernemer minimaal 1225 uur besteed aan je onderneming per jaar, dan kom je in aanmerking voor de zelfstandigenaftrek. Dit houdt in dat je een bedrag mag aftrekken van je gemaakte winst. Dit is voordelig, want hierdoor betaal je minder inkomstenbelasting. Laat je hier vooral in adviseren als je startende bent.
- Reizen en werken combineren.
IT freelancer worden is voor mensen met reisambities een geweldige uitkomst. Zeker als IT’er, want je hebt in principe alleen je laptop nodig om je werk te kunnen doen. Hoewel diverse tijdzones soms lastig zijn, is het ideaal dat je als freelancer van waar dan ook ter wereld kunt werken.
IT freelancer worden, naast je baan?
Misschien is voor jou de stap naar freelancewerk momenteel nog te groot. Je wilt onderzoeken of het wel iets voor jou is en vindt het nog spannend om te veel risico’s te nemen. Dan kun je er ook voor kiezen om eerst tijdelijk freelancer te worden, naast
Combineren kun je leren!
Freelancen combineren met je huidige baan kan, maar vergt vooral veel planning en structuur. Als freelancer heb je natuurlijk de vrijheid om je eigen uren in te delen en bepaal jezelf hoeveel freelance klussen je oppakt. Het is vooral belangrijk om duidelijke afspraken te maken met je huidige werkgever en misschien nog wel belangrijker, met jezelf. Veel mensen kiezen voor een constructie als deze als ze beginnen aan een carrière als freelancer. Zo behoud je je vaste inkomsten, pensioenopbouw, arbeidsongeschiktheidsverzekering en andere vormen van zekerheid, maar kun je onderzoeken of het IT freelancer worden echt iets voor jou is.
Andere voor- en nadelen
Stel je voor dat je de mogelijkheid hebt om te werken, waar je ook maar wilt, wanneer jij dat wilt. Of je nou op het zonnige Aruba zit, in je eigen achtertuin of op een piste in Oostenrijk, als freelancer is bijna alles mogelijk. Flexibiliteit en vrijheid zijn dan ook de voornaamste voordelen die freelancers noemen. Als je daarnaast nog een vaste baan hebt ben je natuurlijk niet volledig vrij om te gaan en staan waar je wilt, dus maak hier concrete afspraken over met je werkgever. De flexibliteit en vrijheid klinken heel fijn, maar zorgen soms ook voor onrust en vergen veel discipline.
Daarnaast is het goed om je te realiseren dat je huidige werkgever al jouw administratie voor je doet. Als startende freelancer moet je dit zelf leren en is het van belang dat je je zaken goed op orde hebt. Als dit nieuw voor je is, maak dan vooral gebruik van de kennis op de werkvloer. Wellicht zijn er collega’s die jou kunnen helpen.
Dat brengt ons bij een ander punt: Collega’s! Of je nou introvert of extravert bent van nature, collega’s zijn een belangrijke factor van je werkplezier. Realiseer je dat je er als freelancer soms ook alleen voor staat, zeker als je je huidige baan al hebt opgezegd. Een team van experts om op terug te vallen kan (zeker als startend freelancer) altijd fijn zijn!
Toestemming van je werkgever
IT freelancer worden naast je huidige baan, mag dat zomaar? Het is altijd verstandig om eerst je arbeidsovereenkomst goed door te nemen. Vaak heb je te maken met een concurrentiebeding en andere regels waar je je goed bewust van moet zijn. Bespreek daarom je freelance plannen met je huidige werkgever. Zo voorkom je boetes of misverstanden en kun je duidelijke afspraken maken.
Hopelijk hebben we je nu geïnformeerd over wat je moet weten als je overweegt om als flexer te werken. Benieuwd naar meer informatie of ben je klaar om direct als freelancer aan de slag te gaan? Check dan ons vacatureaanbod via onderstaande button of neem direct contact op met onze Consultant.