Wat is DevOps?
Madelief
Je hebt vast wel eens de term DevOps voorbij zien komen. Afgelopen jaren is DevOps steeds populairder geworden. Dit omdat organisaties op zoek zijn naar manieren om hun softwareontwikkelingsprocessen te versnellen en de kwaliteit van hun software-releases te verbeteren. Maar wat is DevOps nou precies? Wij zetten in dit blog alles voor jou op een rijtje, dus lees snel verder!
DevOps betekenis
Voordat we de diepte ingaan, is het natuurlijk belangrijk om te beginnen met de basis: Wat is DevOps eigenlijk? Het is je vast al opgevallen dat DevOps uit twee woorden bestaat. Het is een samenstelling van ‘Development’ en ‘Operations’. Kortom, bij DevOps worden het ontwikkel (Dev) en het operationele (Ops) team gecombineerd om snellere en betrouwbaarder software levering te realiseren.
De reden dat DevOps is ontstaan, is omdat het combineren van de development- en operationele afdeling ervoor zorgt dat alle betrokken partijen worden betrokken en gemonitord gedurende het hele proces. Dit bevordert de samenwerking en de productiviteit. Of het nou gaat om het ontwikkelen van de software(onderdelen), de integratiefase, de testfase of het gebruik en management van de infrastructuur van de software: DevOps zorgt ervoor dat de kloof tussen ontwikkeling en operationele teams wordt overbrugd. Zo kan software efficiënter worden ontwikkeld.
Steeds meer grote en kleine softwareorganisaties zijn op zoek naar DevOps-engineers, omdat dit de efficiëntie van de processen aanzienlijk kan verhogen. Als gevolg kan dit winstgevend en voordelig zijn voor het bedrijf.
Voordelen van het gebruik van DevOps
Wanneer een organisatie gebruikmaakt van DevOps, kunnen de resultaten op twee manieren worden gemeten.
Een van de eerste positieve resultaten van een goed ingericht DevOps-proces, is dat er aanzienlijk minder behoefte zal zijn aan hulp en ondersteuning vanuit de helpdesk. Dit komt doordat er sneller verbeteringen worden doorgevoerd vanuit de operationele kant. Het tweede positieve resultaat zal vanuit de klanttevredenheidsonderzoeken komen. De feedback zal over het algemeen positiever zijn doordat er al meer bugs en problemen uit het eindproduct worden gefilterd. Met dank aan het verbeterde ontwikkelingsproces.
Beide voordelen leiden samen tot een toename van de omzet, waardoor een product sneller kan worden uitgebreid met bijvoorbeeld meer functionaliteiten! Zo kun je als organisatie in relatief minder tijd betere producten ontwikkelen. Ideaal toch?
Het DevOps proces
We benoemden het DevOps proces net al even, maar hoe ziet deze er eigenlijk uit? Zoals al benoemd werd, is het voornaamste doel van een DevOps proces het verbinden van de software developers en de operationele teams om de samenwerking en productiviteit te verbeteren. Als een DevOps-proces op een juiste manier is ingericht heeft deze ook minder fouten tot gevolg.
De 5 fasen:
Het DevOps-proces bestaat over het algemeen uit 5 fasen. De planningsfase is waar de eisen van het project en de behoeften van de klant worden besproken. Hierbij wordt besproken wat er ontwikkeld moet worden en hoe dit moet gebeuren. Daarna komt de ontwikkelingsfase waar de vereiste softwarecomponenten worden ontwikkeld, en geautomatiseerde tools worden gebruikt om deze fase te versnellen en te verbeteren. Er zijn verschillende DevOps-methoden die je kunt gebruiken om de ontwikkeling en product releases te versnellen en verbeteren. De populairste zijn Scrum, Kanban en Agile. Vervolgens wordt in de testfase de software getest om te zorgen dat deze correct werkt en voldoet aan de vereisten van het project.
In de implementatiefase wordt de software geïnstalleerd en geïmplementeerd in de productieomgeving, waarbij geautomatiseerde tools worden gebruikt om deze fase te versnellen en te verbeteren. Tot slot wordt in de monitoringsfase de software gevolgd, om ervoor te zorgen dat deze correct werkt en om eventuele problemen op te sporen en op te lossen.
Wat doet een DevOps-engineer?
Een DevOps-enngineer is iemand die betrokken is bij de ontwikkelingscyclus van een bepaald software-product. Hij of zij draagt daarnaast vaak verantwoordelijkheid voor de IT-systemen en processen die hierbij horen. Een DevOps -engineer zorgt ervoor dat alles soepel verloopt en dat de verschillende fases van het proces nauw op elkaar aansluiten. Daarnaast zorgen zij er ook voor dat de systemen veilig zijn ingericht en focussen ze zich op het testen en operationeel maken van de ontwikkelde software. Best een breed takenpakket dus! De belangrijkste taken hebben we hieronder voor je op een rijtje gezet:
- Samenwerken met software-ontwikkelaars en andere IT-teams om de processen voor ontwikkeling, testen en implementatie van software te stroomlijnen;
- Ontwerpen en implementeren van geautomatiseerde tools en processen voor het bouwen, testen en implementeren van software, zoals CI/CD pipelines en automatische testsystemen;
- Implementeren en beheren van de infrastructuur die nodig is voor softwareontwikkeling, zoals cloudplatforms, databases, servers en netwerken;
- Monitoren en analyseren van systeemprestaties en het oplossen van problemen die zich voordoen;
- Beveiligen van de softwareontwikkeling en de infrastructuur tegen cyberbedreigingen;
- Documenteren van processen, procedures en standaarden om kennis te delen en de efficiëntie van het team te vergroten;
- Begeleiden van ontwikkelaars en andere IT-medewerkers in het gebruik van DevOps-tools en -processen.
Je kunt je dus voorstellen dat het belangrijk is dat je als DevOps Engineer analytisch bent en dat je communicatief vaardig bent. Je hebt te maken met diverse afdelingen en partijen die allemaal een ander belang hebben. Belangrijk dat jij orde in chaos weet te scheppen en dat je overzicht weet te behouden. Leuk en uitdagend dus!
Jouw carriere
Hopelijk ben je nu op de hoogte van alles wat je wilde weten omtrent het thema DevOps. Wil jij na het lezen van dit blog een DevOps Engineer worden? Dat kan! Als jij een opleiding in de richting van Computer Science, Informatica, Software Engineering of iets soortgelijks hebt gevolgd, heb je een goede basis gelegd. Uiteraard zijn er ook voldoende bootcamps en cursussen om je bij te scholen.
Benieuwd naar meer? Check dan ons vacature aanbod via onderstaande button of neem direct contact op met een van onze Consultants. Wie weet ontwikkel jij straks de applicaties van de toekomst.