Wat is Scrum?
Madelief
De term ‘scrum’ komt je ongetwijfeld bekend voor en ook in de vacatures van Frontend Professionals van NGage is het een veelvoorkomend begrip. Maar wat is Scrum precies? Wij leggen het je in deze blogpost uit!
WAT IS SCRUM? IN HET KORT!
Scrum is een agile framework, oftewel een effectievere en flexibele manier van werken. Aan de hand van scrum wordt het voor een team makkelijker om projecten op een productievere wijze op te leveren en obstakels snel te tackelen. Het is vooral ideaal voor complexere projecten, waarvoor je vooraf geen detailplanning kunt maken.
Volgens de scrum methode werk je in een zelf georganiseerd multidisciplinair team aan een project in korte cycli, ook wel ‘sprints’ genoemd. Zo werk je niet direct aan het eindproduct, maar juist in korte sprints van 1 tot 4 weken aan een tussenproduct. Na zo’n sprint is het tussenproduct af en krijgt de klant of eindgebruiker deze te zien om er vervolgens input op te geven. Zo heb je concrete en korte termijn doelen, doe je geen onnodig werk en tackel je problemen en risico’s vroegtijdig.
Elke sprint bestaat uit vaste bijeenkomsten (events). Zo maak je voorafgaand aan de sprint een sprint planning, houd je een daily stand-up met het team om elkaar dagelijks kort bij te praten, heb je een review moment met de stakeholders en evalueer je het product. Een groot voordeel is dat een klant niet lang hoeft te wachten op de release van het eindproduct, maar dat er in korte tijd een werkend product ontstaat.
HET ONTSTAAN VAN SCRUM
De scrum methode bestaat officieel pas sinds 1995, maar toch gaan we even terug in de tijd. Jeff Sutherland en Ken Schwabers hebben scrum in de vroege jaren 90 uitgevonden. Ze presenteerden hun bevindingen en successen met betrekking tot scrum tijdens de Oopsla Conferentie in Texas. Omdat zij zelf IT’ers waren werd deze dan ook eerst binnen de IT-branche opgepikt, maar inmiddels wordt de methode in diverse sectoren gebruikt.
Waar komt de term ‘scrum’ dan vandaan? In 1986 brachten managementgoeroes Takeuchi en Nonaka een onderzoek over werkmethodes uit waarin ze refereren naar de sport rugby. Ze benadrukken de essentie van teamwork. Uit hun onderzoek blijkt dat een optimaal resultaat in de ontwikkeling van een complex product behaald wordt als teams kortere termijn doelen stellen. Zo blijven ze gemotiveerd, gestructureerd en worden risico’s beperkt. De belangrijkste pijlers hierin zijn transparantie, inspectie en aanpassing. Dit sluit goed aan op de scrum methode zoals wij die vandaag kennen.
DE ROLLEN BINNEN HET SCRUM TEAM
Hoe ziet zo’n multidisciplinair en zelf organiserend scrum team er dan uit? Uiteraard bestaat het team grotendeels uit uitvoerende developers, of ook wel het ‘ontwikkelteam’. Dit team is gezamenlijk in staat om 80% van het eindproduct te produceren. Een andere belangrijke schakel is de Product Owner. Deze is nauw betrokken bij de opdrachtgever en draagt daarmee grote productverantwoordelijkheid. Dit houdt in dat hij of zij prioriteiten bepaalt en beslissingen neemt waar nodig. Zijn er wensen vanuit de stakeholders? Dan vertaalt de Product Owner deze naar actiepunten. Ten slotte is er uiteraard nog een Scrum Master, oftewel de coach en het aanspreekpunt van het ontwikkelteam. De Scrum Master bepaalt het proces, zorgt voor overzicht, een fijn werktempo en plant reflectiemomenten.
De voordelen op een rijtje
Scrum is dus echt gefocust op ‘’getting things done’’. Voor langere projecten die bijvoorbeeld veel denkwerk nodig hebben, kan het scrumproces misschien een te hoog tempo hebben. Ook is het belangrijk om snel en prettig contact met de stakeholders te hebben en om een Product Owner te hebben die proactief is. Als dit zo is, kent scrum diverse voordelen:
Allereerst natuurlijk de productiviteit van het team: Iedereen wordt betrokken bij het plannen, de taakverdeling, de uitvoering en het tackelen van problemen. Dit zorgt voor een goede communicatie en een prettige balans. Ook wordt er in de scrum methode altijd rekening gehouden met belangrijke zaken die tussendoor moeten gebeuren. Dit scheelt een hoop stress. De sprints werken daarnaast niet alleen fijn voor de Developers, maar ook voor de klant. Deze hoeft niet maanden te wachten op een release, maar krijgt tussenproducten die werken. Doordat je de eindgebruiker tussendoor deel laat maken van de evaluatie, werk je extra efficiënt. Al met al maak je zo de aansluiting op de wensen van je team, je klant en doelgroep een stuk makkelijker.
Wil jij als Developer ook werken met scrum of doe je dit misschien al en ben je op zoek naar een nieuwe werkgever die dat ook doet? Bekijk dan ons vacatureaanbod of neem direct contact op met een van onze Recruitment Consultants.